Waar of niet waar?

In de raadsvergadering van donderdag j.l. stond o.a. op de agenda de nieuwe huisvesting van de brandweer in Assen. De “hoofdvestiging” zal verrijzen aan de Groene Dijk en de “dependance” aan de Weverstraat,  de voormalige locatie van Formido.
In beeld kwam ook nog het oude overlaadstation en dat zou op zich een goede, kostenbesparende locatie zijn geweest, ware het niet dat de herinrichtingskosten hoger zouden uitpakken dan nieuwbouw op de Formidolocatie.
De PLOP-fractie was tevreden met de beantwoording door de portefeuillehouder en ging akkoord met het huisvestingsvoorstel.
Aan het woord kwam o.a. mevr. Eshuis (ex- PLOP-raadslid en ex- fractie Eshuis) van D66.
Zij wist te melden dat er deze week in de 2e kamer een wetsvoorstel behandeld zou worden over de aanrijtijden van de brandweer van 8 minuten nu, naar 10 minuten in de toekomst en dat er om die reden misschien wel een 3e brandweerkazerne nodig zou zijn. Zij stelde voor om de beraadslaging te verplaatsen naar 28 januari a.s., de eerstvolgende raadsvergadering.
Uiteraard kreeg ze hier de handen niet voor op elkaar, want wel vaker komt er uit Den Haag informatie die in strijd is met de waarheid. Denk maar aan de hele gang van zaken rond de oorlog in Irak, waar Nederland ook zo nodig aan deel moest nemen om de baan van de Hoop Scheffer zeker te stellen als secretaris-generaal van de NAVO.
N.a.v. de uitlatingen van mevr. Eshuis heb ik de website van de 2e Kamer met een bezoek vereerd en daar geconstateerd dat er noch in de plenaire vergadering noch in de commissievergaderingen deze en de komende week over de aanrijtijden van de brandweer een wetsvoorstel zal worden behandeld.
Gistermiddag werd ik telefonisch benaderd door een woordvoerster van de 2e kamer die mij vervolgens mededeelde dat er over behandeling van dit wetsvoorstel althans bij de afdeling  publieksvoorlichting niets bekend was.
Mevr. Eshuis heeft waarschijnlijk sinds ze lid is geworden van D66 goede contacten in Den Haag die haar van allerlei belangrijke informatie voorzien, maar dit keer sloeg ze de pechthold behoorlijk mis.
Maar ook al zou het waar zijn, dan had het mevr. Eshuis gesierd om de raad te informeren dat zij over actuele informatie  beschikte die van invloed zou kunnen zijn op de besluitvorming.
Gezien het feit, dat zowel de portefeuillehouder en de brandweer niet van de behandeling van het wetsvoorstel op de hoogte waren, ervan uitgaande dat deze mensen zeker geïnformeerd worden over belangrijke zaken als de behandeling van een mogelijk wetsvoorstel , zal het verhaal van mevr. Eshuis wel uit de bekende duim komen of natte vinger werk zijn.
De talloze brandweerlieden die op de publieke tribune hadden plaatsgenomen applaudisseerden luid toen het voorstel om nieuwbouw te realiseren werd aangenomen.
V.w.b. de aanrijtijden van de brandweer ; minister ter Horst heeft vorige maand aangekondigd dat ze helemaal van die aanrijtijden af wil. De aanrijtijd in Assen is ca 15 minuten.
De locatiekeuze van de nieuwe brandweerkazerne is een strategische keuze. Met de huidige aanrijtijd van 8 minuten (wettelijk bepaald) is het onmogelijk om bijv. vrijwilligers te werven in Kloosterveen. De afstand Kloosterveen – huidige brandweerkazerne duurt in tijd te lang.
Om die reden is er o.a. gekozen voor een locatie aan de Groene Dijk.

Al is de leugen nog zo snel……de waarheid achterhaald haar wel!!

Egbert Prent

Ook een  voor Assen?