Aanleg Bedrijventerrein Assen-Zuid totaal overbodig.

Assen is volop bezig met zich te ontwikkelen tot een belangrijke industriestad in het Noorden, althans dat is de insteek van het huidige college.  Bedrijventerreinen worden aangelegd en de natuur wijkt voor het asfalt. Vrij recent is het bedrijventerrein Messchenveld in gebruik genomen en schoorvoetend vestigen zich bedrijven zich op dit industrieterrein achter de McDonald.

Wonen en werken was de bedoeling van dit bedrijventerrein, maar omdat de vestiging van bedrijven achterbleef bij de verwachting is een deel van dit terrein bestemd voor woningbouw.


Niet alleen vestigen zich nieuwe bedrijven op het aan de overkant liggende bedrijventerrein Peelerpark, maar er verdwijnen ook bedrijven. Energiewacht heeft zich gevestigd met zicht op de A28, echter een andere grote, Getronics, is vertrokken richting Groningen en zo staan er in Assen nog meer bedrijven of instanties op de nominatie te verdwijnen. Het CBR is daar ook driftig over aan het nadenken ivm reorganisatie.

{rokbox align=|left|}images/stories/zeepkist/100_2919.jpg{/rokbox} Dit impliceert dat er nogal wat bedrijfspanden en kantoorruimte in Assen leegstaat. Vorig jaar bedroeg de leegstand aan bedrijfs- en kantoorruimte maar liefst 40.000 m2 en dat is niet minder geworden.

Wat doe de gemeente? Als compensatie voor het verlies van industrieterrein van het Messchenveld gaan we in de Westelijke Stadsrandzone een nieuw bedrijventerrein aanleggen.

Waar dit terrein globaal komt te liggen : Graswijk. Milieudefensie heeft ook al stelling genomen tegen deze plannen en ook PLOP is geen voorstander van deze ontwikkelingen en vreest dat er gebouwd gaat worden voor de leegstand en er een enorm groot natuurgebied wordt opgeofferd om er een bedrijventerrein van te maken.

Wat wij willen is, gemeente kijk eerst eens wat er nog aan bedrijfs- en kantoorruimtes leegstaat en zorg ervoor er nieuwe bedrijven in gevestigd gaan worden.

Natuurlijk met de toekomstige ontwikkelingen en verplaatsingen van bedrijven in en rond de Havenkade zal er voor deze bedrijven naar een vervangende locatie gekeken moeten worden, maar die is o.i. nog ruimschoots aanwezig op de huidige bedrijfsterreinlocaties.

Houdt Assen groen ook in de directe omgeving.

Egbert Prent

 

 

Ook een  voor Assen?