Bijdrage Masterstudie FlorijnAs

Ook wij hebben kennis kunnen nemen van de eerste resultaten.
Aan de hand hiervan heeft het College zijn voorkeur uitgesproken.
Nu mogen wij er iets van vinden, of eigenlijk ook weer niet?
Dat blijft ook nu weer de modus, die niet afwijkt van de werkwijze tot nu toe!
Voor alle duidelijkheid wil ik eerst even terug gaan in de tijd en een beetje chronologisch de verschillende stappen die gezet zijn de revue laten passeren.
Vorig jaar april kregen wij als raad een 1e indicatie wat betreft de voorgenomen invulling.

Bekend werd dat de compensatiegelden Zuiderzeelijn toegezegd waren en wij op ongeveer 200-20= 180 miljoen bruto konden rekenen.
Dat wij niet betrokken zijn bij het inbrengen van ideeën vonden wij, en met ons velen, op zijn zachts gezegd zeer spijtig.
Toen het masterplan in september gepresenteerd werd sloeg onze spijt om in verbijstering. Wat bleek?
Een van de voorstellen van het College was het weer bevaarbaar te maken van Het Kanaal.
Reeds bij de bespreking van de notitie beheer Openbaar Vaarwater(juni2008) had PLOP met verbazing kennis genomen van het feit dat de mogelijkheid open gehouden werd om “een rondje stad” te kunnen maken.
Wat dat betreft is de mening van PLOP niet veranderd.
De reconstructie van de Vaart is fantastisch!
En het College heeft de afgelopen periode mooie sier kunnen maken met dit van oorsprong PLOP/VVD plan!
Maar ze slaat nu door en wil zich ook onsterfelijk (belachelijk?) maken, door de wens van wat bootjesvolk uit te laten voeren met heel veel gemeenschapsgeld. Dat hierbij een aantal belangrijke verkeersaders voor langere tijd uit de roulatie zullen zijn is blijkbaar van ondergeschikt belang.(radialen openbare ruimte binnenstad!)
Genoeg hierover, gaan we nu over naar de Masterstudie zelf!
Zoals PLOP reeds eerder heeft geuit, had het onderzoek ook beperkt mogen blijven tot het uitzoeken van een 2-tal opties.
Maar nee er moest eerst veel onrust geschapen worden door een reeds lang gesloten boek te openen, dat echter direct daarna weer gesloten kon worden. Echter niet zonder dat er eerst “een bak met gemeenschapgeld” in de Drentsche Aa gekieperd moest worden.
Wij zijn echter wel blij dat het College voor uitwerking van variant 2 heeft gekozen. Volgens de wethouder niet de duurste variant, maar de cijfers zeggen anders!(zie bijlage 1)
Bij deze keus zal ook het stationsplein geheel geüpgrade worden en er zal een scheiding tot stand gebracht moeten worden van openbaarvervoer en doorgaand verkeer.
Als daarnaast de “Stations Moskee” vervangen gaat worden door een bij Assen passend gebouw. Wellicht dat een bezoek aan de Defka tentoonstelling over de architect/bouwmeester Ciudici U en de andere plannenmakers de nodige inspiratie kan geven!
Echter als de vernieuwde inrichting van het stationsgebied een feit is en ook de rest van het openbaar vervoer hier volgens planning weer zijn plaats heeft gevonden dan is het geplande nieuwe station Zuid een beetje overbodig geworden. (of niet soms?)
Wat betreft “onze” Havenkade. We hebben het al vaker aangegeven dat het er op lijkt dat wonen hier de voorkeur gaat krijgen. Dit strookt niet met eerdere, door de wethouder gedane uitspraken dat hij onze ideeën omarmde over een “cultureel broeinest” voor de amateurkunst.  In het verlengde hiervan pleiten wij overigens voor recreatie in de vorm van een “City beach” en een grotendeels overdekte markt, waar het gehele jaar door allerlei activiteiten kunnen plaatsvinden. Over dit laatste onderwerp zullen wij binnenkort onze plannen ontvouwen!
College laat nu toch eindelijk eens zien dat U ook de lef en ambitie heeft om er  iets echt spectaculairs van te maken!
Wellicht dat er financiën gegenereerd kunnen worden uit het “bootjesbudget”. We leggen gewoon een aantal kluunplaatsen aan voor die paar roeiers of kanoërs die er gebruik van gaan maken en een goedkope door(over)steek is een feit!

Tot slot. Wij zijn erg ingenomen met uw plannen om een visie te ontwikkelen, waarin u gaat onderzoeken “hoe om te gaan met de landschappelijke ontwikkelingen van Assen-Oost”.
Wij zien dit wel een beetje als een goedmakertje naar de inwoners toe, die U veel onnodige angst aangejaagd heeft.
Ons credo in deze is: “Beter weloverwogen snoeien en aanplant dan het 4e kwadrant!”

Toegift ontstaan in een spontane opwelling van afkeer!
Het moet mij wel van het hart dat de schijnheiligheid, van de partijen die voor onderzoek naar de 4e kwadrant optie waren, mij tegen de borst stuit.
Omdat de tribune nu vol zit met inwoners van Assen-Oost die actie gevoerd hebben, wordt de ene veer na de andere uitgedeeld.
De volgende keer gelijk laten zien waar je voor staat. Dat voorkomt veel onnodige onrust en “draaikonterij” achteraf!

Kees Boonzaaijer,
namens de PLOP fractie

Ook een  voor Assen?