Fractiejaarverslag PLOP 2008/2009

 

De fractie bestond uit Fractievoorzitter Ruud Wiersema, Egbert Prent en Kees Boonzaaijer.

 

Noes Solissa (1e opvolger) en inmiddels ook plaatsvervangend raadslid, voor een periode van 16 weken, in de plaats van Egbert en de bestuurleden Hans Wensing, Joan Wolthers en tot eind april Janna Booy ondersteunden de fractie. Gelukkig kon Andre Dik in de loop van het jaar ook weer vaker tijd vrijmaken en kon ook hij de fractie weer voorzien van ideeën en informatie.

Ondanks zijn fysieke ongemakken heeft Egbert zich gelukkig nog duidelijk kunnen manifesteren het afgelopen jaar.

Zoals ook al gememoreerd in het fractieverslag 2007/2008 was de samenwerking binnen de fractie goed en harmonieus. En het kostte over het algemeen niet veel moeite tot een goed gezamenlijk standpunt te komen. Daar waar het niet lukte werd een stemverklaring afgegeven(dit was slechts 1 maal nodig in 2008!)

Plop manifesteert zich nog steeds als één van de weinige partijen in de Raad, die zegt waar het op staat! Iets wat van de Collegepartijen absoluut niet gezegd kan worden. De houding van de alleenheerser(PvdA) met in zijn gevolg een applausmachine van CDA en CU heeft afgelopen jaar vaak wrevel bij ons opgeroepen. En wij hebben dan ook niet nagelaten dit meermaals te benoemen. Vooral het veelal ontbreken van iedere vorm van dualisme was ons een doorn in het oog. Ondanks het uitvoeren van een onderzoek om de komen tot een beter functioneren van de raad in het duale systeem is hier niet veel veranderd. (er wordt nog steeds naar het College toe gedebatteerd).

Een aantal partijen is nu al weer bezig toe te werken naar het nieuwe in 2010 te vormen College, waarbij oppositiepartij de VVD zich wel op de meest afzichtelijke manier manifesteert.

 

In februari heeft de PLOP fractie aangegeven aan het College, niet langer deel te willen nemen aan geheime informatie bijeenkomsten, in dit geval m.b.t. de verkoop van de Smelt. In het verlengde hiervan ligt de actie in maart, waar wij na het voorlezen van een gezamenlijke verklaring van de oppositie partijen(uitgezonderd de VVD) de vergadering verlieten, omdat van ons verwacht werd een besluit te nemen over de verkoop van de Smelt. Wij zijn hiertoe over gegaan, omdat wij vonden dat het onmogelijk was hierover een goed gemotiveerd besluit te nemen op basis van de,volstrekt onvoldoende, aangeleverde informatie!

In vrijwel alle (raads)werkgroepen was PLOP vertegenwoordigd, daarnaast maken wij(in de persoon van Kees) deel uit van de “hoorcommissie ruimtelijke ordening”.

 

Omdat de belangstelling van de pers voor de raadsdebatten niet erg groot is hebben wij vaak getracht d.m.v. artikelen, vragen en openbrieven aan het College, voor misstanden of andere zaken die bredere aandacht verdienden een groter gehoor te vinden. Door deze in afschrift aan de media te sturen hebben wij veel aandacht gekregen. (dit was mede het gevolg van de goede contacten die wij met de verschillende media hebben!)

 

Wij zijn met name in het voorjaar enkele malen met onze PLOP mobiel op pad geweest. Zomers is het er door verschillende oorzaken niet van gekomen.

Zoals van PLOP fractieleden verwacht mag worden zijn wij de meest geziene gasten bij evenementen en bijeenkomsten geïnitieerd door zowel de gemeente als wel door lokale instanties.

De bekendheid van onze email adressen hebben er regelmatig voor gezorgd dat wij door zowel individuele burgers als actiegroepen werden benaderd voor bijstand/informatie.

Een aantal onderwerpen waarmee wij ons het afgelopen jaar duidelijk hebben laten zien en horen.

  • Steeds weer achterblijvende stedelijke ontwikkelingen m.b.t. de planning hiervan.

  • Het “hoofdpijndossier” De Smelt (krantenartikel)

  • Meermaals(in artikelen) de slechte communicatie tussen de gemeentelijke afdelingen onderling en die mijn zijn inwoners aan de kaak gesteld.

  • Tijdens de algemene beschouwingen aangegeven dat de College doelstellingen steeds weer onderuitgehaald worden door de realiteit.

  • Het niet doorgaan van de inspraakprocedure rond de totstandkoming van het Cultureel Kwartier en de gehele gang van zaken rond dit drama gehekeld. (krantenartikel/open brief)

  • Voorstel gedaan om te komen tot een “Kleintje Paradiso”. Wat inhoud een mooie accommodatie aan de kop van De Vaart gebruiken als locatie voor Culturele uitingen die geen onderdak hebben gekregen in het CK. (collegevragen)

  • Falend beleid bij de bestrijding van verschillende (o.a.drugs/lawaai/agressie) overlast in verschillende woongebieden aangekaart. (krantenartikel)

  • Motie ingediend en binnengehaald, waarin wij het College opdracht geven een onderzoek uit te voeren naar de mogelijk- en onmogelijkheden van een Multifunctionele sportaccommodatie (incl. openlucht zwembad en overdekte ijshal)

  • Verlichtingproblematiek nabij het TT circuit en in de nieuwe woonwijk “Het Palet” aan de orde gesteld. (college vragen)

  • Arrogante houding van de GGZ m.b.t. de verwikkelijkingen in het Palet bekritiseerd (krantenartikel)

  • Actie ondernomen die er toe geleid heeft dat de mogelijkheid geschapen is de verschuldigde grafrechten binnen de gemeente Assen over meerder termijnen verspreid te kunnen betalen. (collegevragen)

  • Onze verontwaardiging kenbaar gemaakt over het uitsluiten/ontbreken van Asser bands bij het TT Festival. (collegevragen)

  • Verschillende bijdragen geleverd bij de totstandkoming van de nieuwe “Cultuurnota”. (krantenartikelen/open brief)

  • Acties ondernomen voor realisering Moluks Monument in Schattenberg. Met in het verlengde hiervan nogmaals een oproep gedaan om meer transparantie te betrachten in het subsidiebeleid m.b.t. het Bureau Molukse Zaken. (krantenartikel en collegevragen)

  • De perikelen rond de horecavoorziening bij de Baggelhuizenplas meermaals onder de aandacht gebracht bij het College. (collegevragen en krantenartikel)

  • Het falende hondenpoepbeleid in de Gemeente Assen via verschillende artikelen onder de aandacht gebracht. (collegevragen en krantenartikelen)

  • Een 2-tal (gezamenlijke)moties ingediend m.b.t. de ontwikkelingen in de Oranjebuurt.

  • Motie ingediend met de VVD voor een extra bijdrage aan het Oranjecomité.

  • Bij de behandeling van het veiligheidsbeleid van de gemeente Assen “lik op stukbeleid” en cameratoezicht weer extra onder de aandacht te brengen.

 

De lijst is ongetwijfeld niet volledig, maar ik vond de opsomming hierboven vooraleerst uitgebreid genoeg!

 

Assen is afgelopen jaar doorgegaan met de verdere ontwikkeling van evenementen op het gebied van sport en cultuur, iets wat de PLOP fractie natuurlijk erg veel deugd doet.

Echter wij zien voor de komende periode toch wel donkere wolken aan de horizon verschijnen a.g.v. de kredietcrises die ons allen treft.

De geluiden die uit het ambtelijk apparaat en van de kant van het College te horen zijn doen het ergste vermoeden over een aantal op stapel staande bezuinigingen.

Maar zoals en BN-er ooit eens riep: “ieder nadeel hep zijn voordeel”! En ik denk dat wij als PLOP fractie en steunfractie ons ook hier weer zullen kunnen onderscheiden in het aandragen van oplossingen en alternatieven.

Naast deze problemen werpen de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 ook hun schaduw al vooruit, dus we kunnen er met zijn allen weer stevig tegenaan de komende periode.

Iets wat ons overigens als enig echte stadspartij wel toevertrouwd is!

 

 

Kees Boonzaaijer, namens de PLOP fractie

Ook een  voor Assen?