PLOP verbaast over PvdA-roep standbeeld Lodewijk Napoleon

Wethouder Chris de Wal heeft tijdens de opening van de expositie “Vaart der Volkeren” in het gemeentehuis in Assen een oproep richting de Asser bevolking gedaan om te komen met een burgerinitiatief voor een standbeeld of maquette ter nagedachtenis aan koning Lodewijk Napoleon. Hierover verbaast PLOP zich. Die partij bracht in 2004 al een motie in voor een standbeeld, maar dit werd van tafel geveegd. Bovendien vinden zij het geen taak van de bevolking om een standbeeld te realiseren.
“Wij vinden de realisatie van een standbeeld geen taak van de Asser samenleving is, maar van het gemeentebestuur van Assen”, aldus Egbert Prent van PLOP. “Tijdens de eerste begrotingsvergadering in november 2004 over de begroting 2005 werd door de PLOP-fractie een motie ingediend om te komen tot de realisatie van een standbeeld voor koning Lodewijk Napoleon vanwege zijn grote verdiensten voor Assen waaronder het verlenen van stadsrechten in 1809. Helaas werd tijdens de tweede stemming deze motie onder andere door het stemgedrag van de PvdA-fractie onder leiding van de huidige wethouder van cultuur, Chris de Wal, van tafel geveegd.”

PLOP is blij dat wethouder De Wal nu wel heil ziet in een standbeeld voor de man die Assen 200 jaar geleden stadsrechten verleende. Het enige dat in Assen aan Koning Lodewijk Napoleon refereert, is het Lodewijk Napoleonplein.

Klik op 'lees meer' voor het lezen van Egbers brief.

 

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Aan   : College van burgemeester en wethouder Assen

             Noordersingel 33

             Assen

 d.t.v.  raadsgriffier de heer Th. Vlieger

Assen, 16 maart 2009

Onderwerp : vragen n.a.v. uitspraken wethouder de Wal

 

Geacht college,

Op het Asser Journaal (www.asserjournaal.nl) staat te lezen dat wethouder de Wal tijdens de opening van de expositie “Vaart der Volkeren” in het gemeentehuis richting de Asser bevolking een oproep deed om te komen met een burgerinitiatief om te komen tot de realisatie van een standbeeld of maquette ter nagedachtenis aan de verdiensten van koning Lodewijk Napoleon voor Assen.

U begrijpt dat de verbazing bij de PLOP-fractie over deze oproep groot is.

Tijdens de 1e begrotingsvergadering in november 2004 over de begroting 2005 werd door de PLOp-fractie een motie ingediend om te komen tot de realisatie van een standbeeld voor koning Lodewijk Napoleon vanwege zijn grote verdiensten voor Assen w.o. het verlenen van stadsrechten in 1809.

Helaas werd tijdens de 2e stemming deze motie o.a. door het stemgedrag van de PvdA-fractie o.l.v. de huidige wethouder van cultuur, de heer de Wal van tafel geveegd.

Als reden werd o.a. aangevoerd dat koning Lodewijk Napoleon een bezetter zou zijn, dit in tegenstelling tot hetgeen deskundigen zoals de conservator van Paleis het Loo en de Rijksuniversiteit Leiden mij destijds mededeelden : Koning Lodewijk Napoleon was geen bezetter.

Het enige dat aan koning Lodewijk Napoleon refereert, is het Lodewijk Napoleonplein in Assen en je mag je afvragen welke bezetter van Nederland de twijfelachtige eer van een eigen straatnaam of plein heeft.

De PLOP-fractie heeft m.b.t. het bovenstaand enkele vragen aan het college :

  1.        Waarom een burgerinitiatief?
  2.        Als het burgerinitiatief niet van de grond komt is het college dan alsnog bereid om dit jaar gelden  voor de realisatie    van een stand- of borstbeeld of misschien een plaquette beschikbaar te stellen ?
  3.        Kan de wethouder aangegeven waarom  zijn mening over dit onderwerp ineens zo ingrijpend gewijzigd is t.o.v. 2004?

De PLOP-fractie ziet Uw antwoord met belangstelling tegemoet en is met U van mening :

Beter laat dan nooit!!

 
Met vriendelijke groet,

Namens de PLOP-fractie,

 Egbert Prent

Ook een  voor Assen?