CAMERATOEZICHT? GEEN ONTKOMEN AAN!

Als reactie op het artikel over het toepassen van cameratoezicht in de gemeente Assen in het DvhN d.d. 19-01-2009  moet ons toch wel een aantal opmerkingen van het hart.
In het bewuste artikel wordt melding gemaakt van het feit dat de gemeenteraad binnenkort een discussie gaat voeren over cameratoezicht op straat. Deze discussie is door PLOP al eind jaren 90 aangezwengeld.

Wij zijn begonnen met het organiseren van een politiekcafé over dit thema, waarbij de politie overigens weigerde aanwezig te zijn!
Begin 2000 was er regelmatig sprake van problemen in de Rolderstraat en aan de Brinkstraat en naaste omgeving. Op ons initiatief is er toen zelfs een rondje met raadsleden en de verantwoordelijk wethouder gemaakt om de probleemlocaties in ogenschouw te nemen.
{mosimage}Omdat dit ook geen zoden aan de dijk zette heeft PLOP in februari 2002 in de Commissie Algemeen Bestuur het voorstel gedaan een werkgroep in te stellen die kennis moest vergaren over en onderzoek moest doen naar de mogelijkheden van cameratoezicht in de Asser binnenstad.
Het enthousiasme hierover was weer ver te zoeken bij verreweg het grootste deel van de raad. De toenmalige korpsbeheerder, een verklaard tegenstander van cameratoezicht, hield dit ook tegen. Naast het te pas en te onpas gebruikte “privacyverhaal” werden de  hoge kosten en de inzet van mankracht aangevoerd als redenen die invoering zouden bemoeilijken.
Daar zich in de tussenliggende periode steeds weer nieuwe voorvallen voordeden, waar  geen reactie op kwam, besloot PLOP tijdens de raadsvergadering van 30 januari 2003 een motie in te dienen. In deze motie werd het College de opdracht meegegeven een werkgroep in te stellen, die onderzoek moest gaan doen naar de mogelijkheden van invoering van cameratoezicht in de gemeente Assen.
En ook nu weer was er onvoldoende draagvlak in de raad! Wel kregen wij de toezegging dat één en ander meegenomen zou worden in de beraadslagingen in de Commissie Algemeen Bestuur, maar dit leverde uiteindelijk ook weer niks op.
Soms voelden wij ons “Don Quichotte” , maar hierdoor hebben wij ons niet uit het veld laten slaan en ons iedere keer weer, als de mogelijkheid zich voordeed, laten horen.
Omdat er in het jaar 2008 een nieuw “integraal veiligheidsplan” door de gemeente Assen opgesteld diende te worden hebben wij weer meerder malen ons “stokpaardje” van stal gehaald, maar als bijna vanzelfsprekend weer zonder direct resultaat.
Wat ons nu zo vreselijk tegen de borst stuit is het feit dat, een overigens schandalig voorval waarbij politieagenten mishandeld zijn, er wellicht de oorzaak van zal zijn dat de rest van de gemeenteraad, het College en de betreffende ketenpartners nu wel overstag gaan.
Wij vinden absoluut niet dat wij het exclusieve recht in deze hebben, maar de misvatting dat er vanuit de gemeente(raad) niemand is geweest die zich sterk heeft gemaakt voor cameratoezicht in de stad Assen dient te worden ontzenuwd.

Vriendelijk groet,

Kees Boonzaaijer,
Namens stadspartij PLOP

Ook een  voor Assen?