Volleybalvereniging Sudosa-Desto luidt de noodklok

Geacht College,

De PLOP-fractie hebben berichten bereikt over de benarde positie waarin de Asser volleybalvereniging Sudosa-Desto dreigt te geraken. Eigenlijk kunnen wij nu al spreken van een dreigende teloorgang, want het water staat hen tot aan de lippen.
De ontstaansgeschiedenis van de problemen in het kort.
De vereniging maakt al sinds decennia gebruik van sporthal “De Spreng”.
Deze sporthal fungeert sindsdien als  “huiskamer en uitvalsbasis” van Sudosa-Desto.
Aan deze “intieme relatie” is nu echter bijna een eind gekomen, omdat de gemeente Assen de hal verkocht heeft aan AOC-Terra. Deze nieuwe eigenaar wil de verschillende ruimtes en sportzalen zo snel mogelijk aan zijn andere vastgoed toevoegen.
Begrijpelijkerwijs zien zij, de bij de aankoop aangegane verplichting om sportverenigingen die gebruik maken van de hal de kans te bieden de sporthal te huren tot er een nieuw onderkomen is, meer als een last dan als een lust. En dat dit de nodige gevolgen heeft zal u later in het verhaal duidelijk worden.
Sudosa-Desto zou zijn domicilie al lang en breed gevonden moeten hebben in de nieuwe topsporthal “Stadsbroek”.
En daar zit 'm nu de kneep.

Van deze hal, die vorig jaar zou worden opgeleverd, is zelfs nog geen aanbesteding tot bouw gedaan. Er is hier dus duidelijk sprake van een geval van “de huid verkopen voordat de beer is geschoten”,  met als gevolg voor Sudosa-Desto dat zij zich nog tijden zal moeten behelpen op deze alternatieve locatie.
Een bezoek dat ik samen met PvdA raadslid Luc Rengers aan sporthal “De Spreng” bracht, maakte al snel duidelijk dat er hier sprake is van ernstig achterstallig onderhoud.
Het zijn niet alleen de vaste gebruikers die hun beklag doen over de slechte staat van onderhoud. Ook de bezoekende teams tijdens de reguliere competities en de deelnemers aan het Kerst Volleybal Toernooi spraken hun verontwaardiging uit over de in hun ogen  onverantwoorde gebreken.
Naast de niet naar behoren werkende douches, smerige en slecht schoongemaakte ruimtes, een aan verval onderhevige tribune, een(spiegelgladde) sportvloer die zijn jaarlijkse lakbeurt niet heeft gehad, is er sprake van lekkage in de spelzaal. Ook het spontaan knappen van  volleybalnetten en losliggende delen van de parketvloer duiden op verwaarlozing.
Het is al enkele malen aan de coulance van scheidsrechters te danken geweest dat wedstrijden doorgang konden vinden, terwijl het eigenlijk onverantwoord was deze te laten spelen.
Dit alles draagt toch niet echt bij tot het “visite kaartje” dat de Gemeente Assen graag af wil geven als sportstad.
Maar het wordt nog erger, want bij de komende verbouwing zal de kantoorruimte van de leiding en het grootste deel van de kantine verdwijnen.
Met het deels verdwijnen van de kantine stuiten wij op een volgend, wellicht nog groter probleem!
De jeugdopleiding, onder de bezielende leiding van Rita Buikema opgezet, wordt voornamelijk bekostigd uit inkomsten van de (zelf)exploitatie van de kantine.
Er is nu reeds sprake van een aanzienlijke daling van inkomsten, omdat geen enkele activiteit van buitenaf meer wordt toegestaan. En dit zal in de toekomst helemaal verdwijnen als er geen andere, door wethouder Piek indertijd toegezegde alternatieven, voor in de plaats komen.

Het wegvallen van deze inkomsten voor Sudosa-Desto, dat nu nog kan rekenen op de steun van honderden vrijwilligers o.a. bij het exploiteren van de kantine, zal ongetwijfeld de teloorgang van de jeugdopleiding tot gevolg hebben en een wederopbouw op deze schaal van grootte is niet denkbeeldig.
En dan is het “over en uit” met de jeugdopleiding in deze succesvolle vorm

College er van uitgaande dat u het niet op uw geweten wilt hebben dat een vereniging als Sudosa-Desto, die zich in de loop der jaren heeft opgewerkt tot het grootste jeugd volleybalbolwerk van Nederland, als gevolg van falend gemeentelijk beleid ten onder gaat, heb ik de volgende vragen aan U.
 

*    1. Wat gaat de gemeente in het werk stellen om een tussenoplossing te vinden en zodoende Sudosa-Desto te helpen hun status van Nederlands jeugdvolleybal bolwerk no. 1 te behouden?
*    2. Gaat u er voor zorgen dat de aangeboden overbruggingsvergoeding aangepast gaat worden aan de verlengde termijn, nu de realisatie van de nieuwe sporthal veel langer op zich laat wachten? Zo nee, wat is hiervan de reden?
*    3. Wat gaat u doen om het nu ontstane achterstallige onderhoud weg te werken en er zodoende voor te zorgen dat de volleyballers op een veilige- en hygiënisch verantwoorde manier de door hen zo geliefde sport kunnen blijven uitoefenen?
*    4. Bent u van plan recht te doen aan de, door de vorige wethouder van sport, gedane mondelinge toezegging dat Sudosa-Desto het beheer van de kantine in de nieuw te bouwen”Stadsbroekhal” zal verwerven? Zo nee, waarom niet?
(NB Uit reeds opgedane ervaringen bij andere sporthallen is wel gebleken dat het kantinebeheer door medewerkers van Alescon in de huidige vorm niet voldoet aan de eisen die je mag stellen aan een uitvoerende partij. Dus dit kan geen legitieme reden zijn de toezeggingen uit het verleden geen gestalte te geven.)        

Uw reactie in spanning afwachtend verblijf ik,

Kees Boonzaaijer,                
Namens de PLOP-fractie

Ook een  voor Assen?