Brief betalingsregeling i.v.m. hoogte grafrechten


Juli 2008, update: 

 In antwoord op de brief van PLOP, over de schrikreacties die de verhoogde rekening voor verlenging van de grafrechten oproept, heeft het College zonder dralen aangegeven onze voorstellen over te nemen.
De gemeenteraad zal binnenkort een wijziging van de verordening voorgelegd krijgen. Hierin zal ons voorstel, dat het mogelijk maakt de grafrechten gespreid te betalen over een aantal jaren, verwoord worden.

 


Aan het College van B&W van de Gemeente Assen.
Noordersingel 33
Assen

Betreft: betalingsregeling i.v.m. hoogte grafrechten

                                
                                Assen    25 juni 2008
Geacht College,

Ons bereiken steeds vaker en steeds indringendere signalen uit de samenleving  m.b.t. de problemen die zich voordoen bij de betaling van de kosten voor verlenging “grafrechten en onderhoud begraafplaats”.
Wat is het probleem?

Nabestaanden zijn vaak niet op de hoogte van de tariefsverhogingen die plaatsgevonden hebben in de loop der jaren.
M.a.w. op het moment dat men aangeschreven wordt met de vraag of er een verlenging moet plaatsvinden krijgt men ook de nieuwe factuur gepresenteerd. En deze onaangename verrassing roept bij de betroffenen veelal heftige schrikreacties op.
Het is ook niet niks een bedrag van €1353,98 te moeten betalen voor een verlenging voor een periode van 10 jaar.( voor een overledene ouder dan 12 jaar)
Voor velen is dit bedrag niet zomaar op te hoesten en de gemeentelijke betalingsregel om het in 5 opeenvolgende maandelijkse termijnen te betalen is ook geen optie.
Om reden dat het hier om een toch wel zeer gevoelig liggend onderwerp gaat, waar wij omzichtig mee dienen om te gaan, willen wij U voorstellen een oplossing te zoeken voor deze problemen en wel in de vorm van een  afbetalingsregeling in 10 jaarlijkse termijnen.
Contacten met de afdeling “administratie begraafplaatsen” van de dienst Stadsbeheer hebben ons de indruk gegeven dat dit zonder al te veel omzettingen cq inspanningen realiseerbaar is.

De PLOP-fractie heeft t.a.v. dit onderwerp een aantal vragen/opmerkingen:

1. Is het College het met ons eens dat het niet zo mag zijn dat nabestaanden om financiële redenen gedwongen worden afstand te doen van de laatste rustplaats van hun geliefden?

2. In ontkennend geval, kunt U aangeven wat daarvan de reden is?

3. In bevestigend geval, vragen wij U gehoor te geven aan onze oproep en te zorgen voor een coulante betalingsregeling in 10 jaarlijkse termijnen.


Afhankelijk van uw reactie zullen wij ons beraden op verdere stappen, wellicht in de vorm van een initiatief raadsvoorstel.

Met vriendelijke groet,
Namens de PLOP-fractie,

Kees Boonzaaijer

Brief i.a.a. lokale pers

Ook een  voor Assen?