plop-image17 plop-image13 plop-image20 plop-image6 plop-image18 plop-image8 plop-image12 plop-image19 plop-image16

De uitslagen van de verkiezingen in Assen waren in één opzicht duidelijk, voortzetting van de coalitie PvdA,  Christen Unie en CDA was onmogelijk. Te weinig steun van de Assenaren.
Omdat de PvdA nog wel de grootste was nodigde zij in een informatieronde alle partijen uit hun zegje te doen en voorkeur voor een nieuw college kenbaar te maken. Alle partijen deden dit en opvallend was een grote voorkeur voor het lokale geluid van PLOP. Alle partijen met uitzondering van de PvdA!
De PvdA had als enige de combinatie VVD, Christen Unie en D66 uit haar hoed getoverd. Partijen die elkaar niet zagen zitten om uiteenlopende redenen. Principiële redenen, wel of geen zwembad, wel of geen gif spuiten, belastingverhoging cameratoezicht, maximaal 4 wethouders  en dergelijke. Niet erg voor de hand liggende combinatie dus.

Verbazingwekkend is het, vast te stellen hoe sterk de aantrekkingskracht van het pluche moet zijn.
Een koninkrijk voor een wethouderszetel. Alle tegenstellingen lijken weggepoetst, inclusief het feit dat opeens 5 wethouders vanzelfsprekend zijn geworden. Soepel wordt er met verkiezingsbeloftes en principes omgegaan. In gewone mensentaal:  “Kiezers worden belazerd!”
Een belofte op 3 maart is een week later niets meer waard.

Een voor de hand liggende conclusie is dat Kuin niet luistert. Niets nieuws onder de zon zullen velen zeggen. Koning Kuin zijn wil is wet. Wie zich hierbij aansluit wordt wethouder.
Of dit ook de keus van de Assenaar is doet er niet toe bij iemand die vanuit de machtspolitiek denkt. Maar ook wat dit betreft niets nieuws onder de zon.

Ruud Wiersema