Vrijetijdseconomie

Voorzitter,

Het is goed te zien dat er nu een uitwerking ligt voor een van de steunpunten van de Asser economie, namelijk de Vrijetijdsector.
Voorzitter, ik spreek hier bewust over sector en niet over economie. Want de sector is breder. Alleen naar de economie kijken, dat beperkt onze blik. En zo missen we kansen.
Die sector gaat namelijk óók over de sport en het verenigingsleven. Dat gaat dus vooral over de vrijetijdsbesteding van de Assenaren. Een zeer essentiële basis voor de lokale vrijetijdseconomie.
In de actieplannen zien we hierop geen acties in de agenda benoemd. Wat Stadspartij PLOP aangaat doen we hiermee de Assenaren te kort én laten we bovendien kansen voor de vrijetijdseconomie onbenut.
Vraag aan het college of zij het met Stadspartij PLOP eens is dat het Asser sport- en verenigingsleven waardevol is voor de lokale economie?

Wat verder opvalt voorzitter is dat de Toeristisch Recreatieve Zone in deze agenda buitenspel wordt gezet. Genegeerd lijkt het. Zoals mijn fractie wel vaker ziet gebeuren door dit college.
Maar die TRZ kan een enorme invloed hebben op de vrijetijdseconomie. Mits adequaat ingevuld. Is het dan niet juist logisch om de positionering en invulling van de TRZ expliciet te betrekken bij deze agenda? Hoe ziet het college dit?

Voorzitter, de Asser meerjarenbegroting die afgelopen november is aangenomen, is nauwelijks structureel sluitend te noemen. Het voorstel om vanaf 2023 1 FTE aan de formatie toe te voegen, gaat aan het dekkingsvraagstuk voorbij. Het college stapt hier ook slim overheen door geen bedragen te noemen. Blijkbaar een probleem voor het nieuwe college.
Voor de aanjager heeft het college wel een oplossing. Die financieren we uit de algemene reserve onder het motto van project. Klinkt slim voorzitter, maar het is in strijd met de accounting principes. Want een aanjager voor 5 jaar hoort structureel gefinancierd te worden. Geen financiering vanuit de algemene reserve dus.
Vraag aan de wethouder. hoe denkt het college het financiële probleem op te lossen dat door deze 2 extra medewerkers ontstaat in de Asser meerjarenbegroting?

Tot zover

Fractievoorzitter Henk Santing tijdens de consulterende raadsbijeenkomst op donderdag 10 februari 2022

Ook een  voor Assen?