Motie 500 verweesde vluchteling kinderen op Lesbos

Vluchtelingen worden als speelbal door de politiek gebruikt. Wat nu bijvoorbeeld bij de Turks – Griekse grens gebeurt, is ongehoord. Ook op Lesbos is de situatie al tijden mensonterend. Daar zitten ook zo’n 500 verweesde kinderen in een uitzichtloze situatie. En nu dit in de publiciteit is gebracht, rollen de quasi betrokken politici weer over elkaar heen om toch echt hun menselijke en meelevende kant te laten zien. Zo willen gemeentelijke politici dat hun stad zich bereid stelt om kinderen op te vangen. En dan vol trots dat aan het kabinet melden om zo de druk op het Kabinet te vergroten om hen te laten besluiten dat ook Nederland bereid is om kinderen op te vangen.
Groen Links loopt weer voorop. De partij die toch echt vond dat die vluchtelingenkampen vooral buiten Europa werden ingesteld. Nu met Femke Halsema voorop namens Amsterdam, die zo betrokken stad. Ja, nu wel. Maar als het om de reguliere vluchtelingen opvang gaat in AZC’s is Amsterdam oorverdovend stil. Politieke mishandeling.
In Assen doen we daar niet moeilijk over, met een van de grootste opvangcentra van Nederland. Breed gedragen door de gemeenteraad ook. En mocht het Kabinet besluiten een deel van deze kinderen op te vangen in Nederland, dan zal Assen daar vast haar steentje aan willen bijdragen. Maar helaas, moet dit ook in Assen door Groen Links politiek gemaakt worden. De raad wordt gevraagd uit te spreken dat ook Assen kinderen wil opvangen, mocht het kabinet besluiten om Nederland daar voor open te stellen. En, het college moet die Asser betrokkenheid ook nog even melden aan Den Haag.

Wie kan nu tegen zo’n motie zijn?

En toch.
Toch denkt Plop daar anders over, net als veel andere partijen in de raad. Vooral omdat je de gemeentelijke politiek hiervoor niet moet misbruiken.
Sommige partijen die er net zo over denken als ons, besluiten toch maar voor te stemmen. Ze willen dit niet moeten uitleggen. Dat is precies het dilemma als dit soort treurige zaken politiek gemaakt worden.

Tegen de stroom in kiezen wij wel voor dat uitleggen. Ook al weten we dat sommigen dat dom en slap gelul vinden. Kies voor de menselijkheid! We begrijpen dat. Maar wij stellen dat we in Assen vooral met gemeentelijke politiek bezig zijn. En al helemaal niet voor landelijke besluitvorming uit moeten lopen in dit soort kwesties.

Henk Santing
fractievoorzitter Stadspartij Plop

 

De Raadsbijdrage Stadspartij Plop 12 maart 2020

Ons hart bloedt voorzitter, bij de situatie waarin deze verweesde kinderen zich op Lesbos bevinden. En zeker juichen wij het toe dat ook Assen haar steentje bijdraagt door een deel van deze kinderen op te vangen, mocht het Kabinet voor opvang door Nederland kiezen.
Maar voorzitter, wij zien geen reden om als Assen vooruit te lopen op die te nemen Kabinetsbeslissing.
Evenmin vinden wij dat het ons past om als gemeente een soort van druk op te voeren op die te nemen beslissing, door onze bereidheid voor opvang uit te spreken richting Kabinet.

Ook een  voor Assen?