Schriftelijke vraag aan het college over (uiteindelijk) cameratoezicht en het antwoord van het college

Op 15 augustus 2017 stelde Stadspartij PLOP de volgende schriftelijke vraag aan het college van burgemeester en wethouders:


Geacht college,

Assen .
... een aantrekkelijke, gezellige stad met leuke winkels, gezellige horeca en veel activiteiten voor jong en oud!
In de Binnenstadsvisie lezen we over een krachtige en aantrekkelijke binnenstad.
Ook lezen we, waar het gaat om de doelstelling, dat Assen beschikt over een vitale binnenstad, die economisch krachtig, aantrekkelijk en toekomstbestendig is en dat Assen, qua regionale aantrekkingskracht, in de top 25 van binnensteden in Nederland staat. Dat is wat we allemaal graag willen en waar gemeente, ondememers en binnenstadsbewoners zich hard voor maken.
Maar we willen ook een stad waar bezoek
ers zich veilig voelen!

Hoe vervelend en frustrerend is het dan om bijna elk weekend te moeten constateren dat onverlaten de
, door ondememers en bewoners verzorgde, plantenbakken leeghalen, panden gebruiken als openbaar toilet, bloembakken verslepen, ruiten ingooien en bierflesjes kapotgooien!
Niet alleen ondememers en uitgaanspubliek ondervinden o
verlast van dit "tuig", maar ook de inwoners van het centrum ondervinden hiervan behoorlijke hinder en schade!
Overdag zien we genoeg handhaving en toezichthouders hun werk doen.
Maar waar zijn ze in de avond en nacht?
Dit alles kan er voor zorgen dat men
sen Assen als uitgaansgebied gaan mijden en hun vertier elders zullen zoeken!

En uiteraard kunnen en mogen we de schuld niet neerleggen bij de politie, zeker niet als je leest dat de Nederlandse Politiebond en ACP in de media spreken van een structurele onderbezetting, wat zeker een oorzaak is van dat, wat we nu constateren!

Volgens Stadspartij PLOP is er maar
een hulpmiddel wat het onderbezette politiekorps kan helpen en dat is cameratoezicht!
De politie heeft zelf aangegeven dit ook te willen en heeft zelfs onlangs een oproep gedaan via Facebook, waarin werd aangegeven dat particulieren en bedrijven zich kunnen aanmelden bij "Camera in beeld", zodat (enkel) de politie kan beschikken over gegevens, die alleen opgevraagd worden indien nodig.
Dit zou
, volgens Stadspartij PLOP, moeten overgaan naar "echt" cameratoezicht, aangestuurd door politie en overheid!
De stap naar regulier cameratoezicht is maar een kleine, als we zien dat de politie al bodycams gebruikt bij evenementen.

Dit alles brengt Stadspartij PLOP tot de volgende vragen:

1. Stadspartij PLOP is van mening, dat de overlast en schade die inwoners en ondememers ondervinden van, vermoedelijk, uitgaanspubliek en figuren die er uberhaupt een genoegen in scheppen om andermans eigendommen te vemielen en de leefbaarheid van andermans eigendommen te verzieken, de grenzen van het toelaatbare wel hebben overschreden en dat de tot dusverre getroffen maatregelen niet afdoende zijn. Deelt uw college deze mening en zo nee, waarom niet?

2. In het verleden kon de horeca gebruik maken van een speciaal 06
-nummer, in geval van nood! Is dit nummer nog steeds in gebruik, en zo nee, bent u dan van mening dat dit in ere zou moeten worden hersteld (uiteraard is dit een zaak van de politie, maar u en wij kunnen daar wel een mening over hebben)?

Met vriendelijke groet,
Namens de fractie van Stadspartij PLOP
Lia de Ruiter-Dekker


Het college van burgemeester en wethouders gaf hierop op 5 september 2017 het volgende antwoord:

I. Wij delen uw mening dat vemielingen de leefbaarheid in de binnenstad onder druk zet. Wij zijn het ook met u eens dat met de getroffen maatregelen vandalisme nooit kan worden voorkomen. Voor het beschermen van eigendommen hebben winkels, bedrijven en particulieren natuurlijk hun eigen camera's. Bij het doen van aangifte warden regelmatig ook camerabeelden aangeleverd.
Het is niet bekend of met publiek cameratoezicht vandalisme
voorkomen kan warden. Publiek cameratoezicht wordt ingezet om escalatie van emstige openbare orde incidenten te voorkomen, zoals vechtpartijen en geweld tegen personen.

2. De horecatelefoon wordt nog elk weekend naar voile tevredenheid gebruikt. Het wordt met name gebruikt om verdachte situaties door te geven en als er sprake is van spanningen onder het publiek. De afspraak is dat in noodsituaties 112 gebeld wordt.

Ook een  voor Assen?