EVALUATIE TT SPEEDWEEK

Ik druk me heel voorzichtig uit als ik zeg dat de TT Speedweek en de aanloop er naartoe niet echt ‘gladjes’ zijn verlopen! De uitvoering van de aanbevelingen uit het ambitiedocument, dat ten grondslag ligt aan het streven de TT en het circuit beter te funderen, heeft in het eerste jaar niet echt bijgedragen aan een beeld/gevoel dat vertrouwen geeft voor de toekomst. Bij het vaststellen van het ambitiedocument(oktober 2013) heeft de fractie van Stadspartij PLOP haar twijfels uitgesproken over de haalbaarheid ervan. Maar toezien vanaf de zijlijn is niet ons ding, dus hebben wij onze verantwoording ook genomen. Wat ons overigens niet belet heeft een stevig statement te maken door niet in te stemmen met de invoering van een bovenmatige precarioheffing voor de Asser horeca, waarvan de beoogde inkomsten gebruikt zouden worden als bijdrage voor de financiering van het TT week.

Het heeft nu verder weinig zin alles wat fout gegaan is te benoemen, maar dat het niet zo gegaan is als gewenst, is een ieder wel duidelijk. Wat nu enkel van belang is de vraag: Hoe nu verder?

PLOP blijft de mening toegedaan dat de gemeente op afstand dient te blijven! Zij borgt de Veiligheid en de Openbare Orde en draagt, als 1 van de ambitiepartners, financieel bij en faciliteert in mankracht en goederen.

Verdergaan met een TT Stichting, samengesteld uit vertegenwoordigers van ambitiepartners, verdient de voorkeur. Of dat de huidige stichting moet zijn wagen wij te betwijfelen, gezien het hoge gehalte ‘oud zeer’ dat nu al aanwezig is en zij, mede op basis van de huidige personele bezetting, op weinig vertrouwen vanuit de Asser samenleving kan rekenen. Wij pleiten ervoor dat, zowel de Stichting als de Organisatie die uitvoering geeft aan de activiteiten, een grote ‘Couleur Locale’ krijgen! Deze mensen met ‘Asser bloed’ in de aderen en TT op de genen, zijn volgens de PLOP beter in staat de gevoelens, van wat een echt TT feest inhoud, te verwoorden! Het aantal en het niveau van de evenementen die de laatste jaren in Assen hebben plaatsgevonden geven overduidelijk aan dat er voldoende organisatiekracht binnen de eigen gelederen aanwezig is! Bijkomend en niet onbelangrijk is het feit dat bij deze manier van werken een substantieel deel van de subsidies/bijdragen ten goede komt aan de Asser economie! Ook de eventuele winsten zullen terugvloeien en kunnen, indien gewenst, in een reservefonds gestort worden.

Kort resume:

Of we nu voor scenario 1 of 2 kiezen maakt niet uit. Feit blijft dat er een flinke verandering doorgevoerd zal moeten worden. En of dat met een ‘nieuw ingerichte oude TT Stichting’ gebeurt of met een geheel nieuw op te zetten Stichting is van ondergeschikt belang. De gemeente zal op afstand moeten blijven en enkel haar taken, waarvoor ook in de huidige opzet is gekozen, verrichten.

Ambitie voor het komende jaar moet zijn een geweldig feest neer te zetten. Hierbij gebruik makend van alle deskundigheid die binnen de Asser gelederen aanwezig is. Na afloop evalueren en je de vraag stellen of dit is wat wij willen of willen we nog een stap zetten? PLOP gaat dus voor stapsgewijs opereren om zodoende een eventueel hoger ambitieniveau te bereiken!

Om nu terug te komen op de aanleiding van dit alles, nl. het leggen van een stevig fundament onder de toekomst van de TT en het TT circuit. De TT en het circuit zijn natuurlijk gebaat is bij een geweldige TT week, maar 1 zwaluw maakt nog geen zomer. Dus moet je verder kijken. En afgaande op het grote aantal andere motor/autosport evenementen is dit ook al gebeurd. Echter volgens de fractie van Stadspartij PLOP liggen er nog enorme kansen in het organiseren van niet-motorsport gerelateerde activiteiten en deze zullen er ongetwijfeld toe bijdragen dat het fundament wordt verstevigd en het bestaansrecht wordt vergroot.

Fractievoorzitter Kees Boonzaaijer tijdens de raadsvergadering van 9 oktober 2014

Ook een  voor Assen?