Bezuinigingen 2015


Ook in deze tijd waar de conjunctuur weer een beetje lijkt aan te trekken zullen de bezuinigingen voorlopig nog door gaan. Daaraan valt niet te ontkomen!

Dat wij niet helemaal content zijn met de manier waarop ons de bezuinigingsvoorstellen, als voorloper op de komende begroting, zijn aangereikt mag genoegzaam bekend zijn. Gevolg van het feit dat er weinig te kiezen overblijft is wel dat wij niet op voorhand met alle voorstellen kunnen instemmen.

Dat er weer flink in ‘eigen vlees’ gesneden wordt, zien wij als een goed signaal naar de samenleving toe. Het feit dat ‘zorg en welzijn’ verder ontzien worden stemt de PLOP fractie tevreden. Ook het voorstel ‘de aantrekkelijk stad’ te ontzien vinden wij een goede keuze. De manier waarop Assen zich de laatste jaren via allerlei evenementen verder op de kaart heeft gezet verdient een vervolg te krijgen. Zouden we hier nu mee stoppen dan ‘gooien we het kind met het badwater weg’!

Ook onze ambities met betrekking tot duurzaamheid zijn gelukkig niet aangetast.

Komen wij bij een 3-tal voorstellen waarmee de PLOPfractie wel veel moeite heeft.

Te beginnen bij de voor 2016 en 2017 aangekondigde boven trendmatige verhoging van de OZB.  Afgelopen jaren zijn er al veel te veel niet trendmatige verhogingen doorgevoerd en het gemak waarmee dit nu weer gebeurt vinden wij niet acceptabel. Wij willen dit nu niet bekrachtigen, omdat wij denken dat de kans reëel is dat deze verhoging, met het verder aantrekken van de conjunctuur, niet nodig zal zijn! Dus wij gaan voor de positieve variant van ‘Van uitstel komt afstel!’

Dan komen we bij de voorgenomen ingrepen in ‘de sport’. Binnen de bezuinigingen op ‘Vastgoed’ is er taakstellend een bedrag van 100.000 euro voor huurverhoging van sportcomplexen opgenomen. Voordat wij hierover een uitspraak doen, willen voor onze beeldvorming graag eerst een nadere uitleg/doorberekening  krijgen, zodat wij kunnen zien wat de verhogingen betekenen voor de verenigingen die hierdoor getroffen worden. Indicatie n.a.v. technische vraag: totale jaarlijkse huur opbrengst ongeveer 1 miljoen. Dus 1 ton =10 %. Dat = geen kattenpis! Gaan wij toch navraag naar doen bij gedupeerden.

Daarnaast zijn wij niet blij met het voorstel om de subsidies voor monumenten te laten vallen.

Kom ik tot een aantal aanbevelingen/vragen aan de wethouder die ‘ons lijden’ wellicht dragelijker zouden kunnen maken:

  • De meevaller m.b.t. de kazernegelden(uitkering Gemeentefonds). Hoe gaan we hier mee om?
  • Heel actief inzetten op het verkrijgen van gelden uit het (ja! de verkiezingen komen er weer aan!) ‘Provinciale potje’ van 10 miljoen voor het aanjagen van de lokale economieën! Dit om onze, in het Collegeprogramma  verwoorde doelstelling, kracht bij te zetten.
  • Het theater De Nieuwe Kolk. Dit  dossier begint toch wel vreselijk te jeuken. We blijven maar wachten op het beloofde rapport met daarin een hernieuwd plan van aanpak. Uit antwoord op vragen van het CDA wordt nu duidelijk dat wij bij het behandelen van de begroting voor 2015 duidelijkheid zullen krijgen. Hierop inhakend vindt de PLOP-fractie het niet te verteren dat overal geld wordt weggehaald voor bezuinigingen en de DNK weer geheel buiten schot blijft. Afgaande op de vele miljoenen extra, die jaarlijks zonder enige gene ingezet worden voor het sluitend maken van de exploitatie, denken wij dat ook hier nog wel een ‘voordeeltje’ te behalen valt, waarmee het (bezuinigings)leed van anderen verzacht kan worden!
  • Bij het terugschroeven van het onderhoud van de verschillende (sport)complexen denken wij dat de gemeente er goed aan doet, de clubs met haar vele vrijwilligers, te faciliteren met onderhoudsmachines e.d.  Door hier zelfwerkzaamheid verder te mobiliseren wordt gelijk invulling gegeven aan de hoofddoelstelling van haar Collegeprogramma om ‘niet te zorgen voor, maar te zorgen dat!’ 


Kees Boonzaaijer, fractievoorzitter Stadspartij PLOP, tijdens de raadsvergadering van 25 september 2014

Ook een  voor Assen?