De raadsvergadering van 11 september 2014

Tijdens de raadsvergadering van 11 september 2014 hebben de raadsleden van Stadspartij PLOP over diverse agendapunten de mening van de fractie verwoord:

Vaststelling bestemmingsplan en beeldkwaliteitsplan “Stationsgebied”.
Dit bestemmingsplan maakt deel uit van het grote infrastructuurproject “De FlorijnAs” en is al even in procedure. De gevolgde procedure, ook en vooral waar het gaat om de contacten met de omwonenden, en de gevraagde besluiten kunnen daarom op onze instemming rekening. Punt van zorg blijft de inrichting van het nieuwe Stationsplein, waar men het zogenaamde “shared space”-principe wil toepassen. Hierbij wordt dezelfde ruimte gebruikt door diverse soorten verkeersdeelnemers, zonder duidelijke scheiding, vanuit het principe dat men dan vanzelf meer oplet en rekening houdt met de medeweggebruiker. Jaja….. Stadspartij PLOP heeft grote vraagtekens bij dit systeem en heeft daar tot dusverre ook niet geheimzinnig over gedaan. De wethouder is helaas wel fan van het systeem, dus de fractie zal hier zeer kritisch op blijven.

Tijdelijke huisvesting zwerfjongeren.
Door de komst van de nieuwbouw van de RENN4-school De Atlas naar de Treubstraat moet de hier gevestigde opvang voor zwerfjongeren verhuizen. Nieuwe (tijdelijke, voor twee jaar) huisvesting is gevonden in een voormalig schoolgebouw aan de Lottingstraat. De gemeente heeft geleerd van ervaringen uit het verleden en de nieuwe buren goed geïnformeerd over deze plannen. De fractie van Stadspartij PLOP kan ermee instemmen, op voorwaarde dat het inderdaad om een tijdelijke vestiging gaat. Daarnaast is een opmerking gemaakt over de toetsingscriteria.

Tweede kwartaalrapportage 2014 FlorijnAs.
Over de voortgang van het grote infrastructuurproject “De FlorijnAs” wordt de raad elk kwartaal gerapporteerd. Deze rapportage is in de loop der tijden zowel uiterlijk als inhoudelijk leesbaarder geworden. Desondanks werden nog diverse (schoonheids-) foutjes ontdekt. Positief kan de fractie zijn als het gaat om het streven om zo min mogelijk verkeershinder de veroorzaken. Een voorbeeld van een goede oplossing is de tijdelijke rotonde in de Industrieweg ter hoogte van Cicero. Naar de plannen tijdens de werkzaamheden aan de Overcingellaan zijn we erg benieuwd. Ten aanzien van het openbaar vervoer is aangegeven dat hier een verbeterslag op zijn plaats is. Tot slot is geconcludeerd dat we de financiën momenteel redelijk op orde lijken te hebben.

Integriteit rapport Rekenkamercommissie (RKC).
Integriteit is niet alleen een van de belangrijkste waarden voor het functioneren van overheden, het is ons inziens zelfs een van de belangrijkste voorwaarden! In de gemeente Assen ligt al een goede basis, maar er is verder relatief weinig geïnvesteerd in het onderwerp en het is nu zaak om samen hieraan verder te werken. Het punt staat weer op de agenda en moet daar ook regelmatig op terugkeren. De aanbevelingen van het rapport moeten zeer serieus worden uitgewerkt. Het college heeft de zaak goed opgepakt en gaat voortvarend te werk. Maar laten we ook niet vergeten om er samen, in de fracties, in deze raad, over te spreken en bij twijfel elkaar aan te spreken.

Vaststelling jaarrekening 2013 Bestuurscommissie openbaar primair onderwijs Assen (Plateau).
Ten aanzien van het passend onderwijs is de fractie ietwat gerustgesteld, maar regelmatige rapportages zijn gewenst. Vragen zijn er ten aanzien van de rechtsposities van de (gesubsidieerde) conciërges en ten aanzien van het terugdringen van het ziekteverzuim. Plateau en de andere Prismascholen hebben de minister erop gewezen dat een Citocijfer nimmer de onderwijskwaliteit  kan vatten/uitdrukken. Plateau gaat van een bredere visie uit waarin o.a. leerlingvolgsystemen, trendanalyses, directie en schoolgesprekken een plek innemen. De vraag van de Stadspartij is of een reactie van de minister al bekend is. Tot slot kan uit het jaarverslag en de jaarrekening worden geconcludeerd dat, ondanks dat er risicogebieden zijn, het Plateau een solvabele organisatie is, die inmiddels alles op orde heeft. Is onze verwachting gerechtvaardigd dat volgend jaar de verzelfstandiging een feit is?

Ook een  voor Assen?