Jaarrekening 2013 en voorjaarsnota 2014


Voorzitter


Op de inhoud van de jaarrekening 2013 willen wij niet te diep ingaan. ’t Is weer een kwestie van veel plussen en minnen, waarbij aan het eind van de rit blijkt dat we geld hebben overgehouden. Zowel de ingehuurde accountants als onze bloedeigen accountantscommissie hebben de cijfers op rechtmatigheid onderzocht en er hun goedkeuring aan verleend. En in tegenstelling tot ‘raadsfluisteraar Verhoef’ hebben wij geen reden om hieraan te twijfelen! Nee wij zijn blij dat we weer een financieel lastig jaar positief hebben doorstaan! Waarvoor hulde
!
Over naar de voorjaarsnota

Omdat er weer een mogelijke ‘wisseling van de macht’ op handen was heeft u ervoor gekozen een sobere en beleidsarme voorjaarsnota te schrijven. Zoals u het ook benoemt, kaderstelling en uitzetten van een nieuwe koers voor de bestuursperiode 2014-2018 behoren tot het domein van het nieuwe stadsbestuur. Deze nota zien wij meer als een momentopname, waaruit opgemaakt kan worden hoe de vlag er op dit moment bijhangt. Oftewel hoe staat het met het in uitvoering zijnde beleid, de voortgang van lopende investeringsprojecten en de geplande  bezuinigingen.

Het toekomstperspectief blijft ongewis. Het blijft ons grote zorgen baren dat wij nog steeds geen duidelijk beeld hebben over hetgeen ons te wachten staat m.b.t. de Transities. De voornamelijk buiten onze schuld om ontstane financiële onzekerheden blijven ons in een wurggreep houden. Wij gaan er vanuit dat hierover pas echte duidelijkheid zal ontstaan bij de presentatie van de programmabegroting 2015. Een enigszins geruststellende gedachte is wel de toezegging van het nieuwe College dat geen Assenaar tussen wal en schip zal vallen!

Nu naar Assen, waar het per slot van rekening allemaal om draait.

Ondanks het feit dat er zich een lichte verbetering lijkt voor te doen gaan wij nog steeds gebukt onder de gevolgen van de economische crisis. De dreiging dat landelijke overheidsdiensten, als grote werkgever, uit Assen verdwijnen is voorlopig afgewend. Echter wel met de nadruk op voorlopig. Maar het zijn niet alleen de overheidsdiensten. Ook bij private ondernemers is een trend te bespeuren dat zij ervoor kiezen zich elders te vestigen. Hiervoor moeten wij op onze hoede zijn en een nog meer proactieve opstelling is wenselijk. Verdergaande deregulering zal bijdragen aan een aangenamer ondernemersklimaat. MAATWERK IS GEVRAAGD!

FlorijnAs

Wat de Florijn As betreft lijkt het erop dat de realiteit de overhand begint te krijgen. Niet noodzakelijke projecten zijn heroverwogen en worden op ‘hold’ gezet of zijn zelfs helemaal van de lijst afgevoerd. En wat begon als een infrastructurele opdracht om de doorgaande verkeerstromen van Assen-Zuid naar Assen-Noord te verbeteren lijkt op deze manier ook als prioriteit over te blijven. Dat bovenstaande ’realiteitszin’ wel grotendeels is ingegeven door bezuinigingsoverwegingen nemen wij op de koop toe.

Bezuinigingen

Ook voor dit jaar ligt er nog een ferme bezuinigingsopdracht op ons te wachten. Naast de nog openstaande bezuinigingsopgave van 4 miljoen zal er ook dekking gevonden moeten worden voor de met 650.000 euro verlaagde bijdrage vanuit de exploitatie betaald parkeren. Wij zijn benieuwd naar de invulling hiervan en willen vroegtijdig betrokken worden bij deze procesgang, want wij hebben ook zo onze voorkeuren en bedenkingen! Welke bezuinigingen er voor de periode nadien nog op stapel staan is nu nog koffiedik kijken, maar afgaande op de voortekenen is een ‘hosanna stemming’ niet op z’n plaats!

Digitalisering

Voor de Raad zal het toch wel een beetje wennen zijn, als er in juni dit jaar volledig overgestapt zal worden op het papierloos vergaderen. Blijft wel jammer dat hiervoor extra kosten gemaakt dienen te worden, omdat het gemeentelijk samenwerkingsverband  Dimpact haar systeem niet tijdig op orde heeft. Waarbij vermeld moet worden dat dit niet een op zichzelf staand voorval is. Bij meerdere aangelegenheden lijkt het erop dat Dimpact een remmende werking heeft op de snelheid van in- en uitvoering van automatiseringssystemen (o.a. Basis Registratie Personen en het Zaakgericht Werken)

Sensortechnologie

Op het gebied van de sensortechnologie heeft PLOP er tot nu toe steeds voor gekozen u het voordeel van de twijfel te gunnen. Als bij een geboorte heeft ook dit ‘nieuwe leven’ tijd nodig volwassen te worden. Groeistuipen en puberen dienen overwonnen te worden. Echter we zijn nu zo ver gevorderd dat ‘het kind’ zo langzamerhand op eigen benen moet kunnen staan. En daar ligt bij ons de zorg! Afbrokkelende overheidssteun en een afnemend ‘geloof in kunnen’ zijn duidelijk zicht-/voelbaar. Wij denken dat het de hoogste tijd is voor een herijking, die ertoe moet leiden dat het initiatief en de financiële verantwoording meer in handen komt van private partijen en minder bij de overheid.  College graag een update van de laatste stand van zaken!

Openbaar vervoer

Wij gaan ervoor de ‘Servicebus’ in stand te houden en vinden het daarnaast wenselijk de nieuwe OV dienstregeling (ingang 1/1/2014)nog eens stevig onder de loep te nemen. Ondertoon van de grote hoeveelheid klachten tijdens verkiezingsbijeenkomsten, is dat de dienstverlening in Assen en omgeving er erg op achteruitgegaan is. Wij doelen hier op de vele hiaten in de verbindingen en de slechte aansluitende verbindingen met het treinverkeer.

Gebiedsgericht werken

Bij Stads-en wijkbeheer is er ook enkel sprake van voortzetting van beleid. Maar wij willen u wel alvast de boodschap meegeven dat er, wat de fractie van Stadspartij PLOP betreft, in de begroting voor 2015 ruim aandacht geschonken moet worden aan het gebiedsgericht werken en dat hiervoor ook de benodigde financiële ruimte geschapen moet worden. Wat ons betreft is er niet direct een weg terug!

Onderwijs 

Wat het onderwijs betreft staan wij er in Assen goed voor en staat er voor dit jaar weinig opzienbarends op de rol. Wel viel ons oog op een 2-tal zaken die om een reactie vragen. De 1e  opmerking  die ons blij stemt, is dat in het regeerakkoord is opgenomen dat er een uitbreiding komt in het bewegingsonderwijs in het basisonderwijs. Wij hopen dat dit voor Assen betekent dat er ‘echte’- ofwel  vakleerkrachten ingezet gaan worden. Met het devies dat een zwemleraar zelf ook moet kunnen zwemmen, denken wij dat deze optie het hoogste rendement oplevert. Het 2e punt betreft de inzet van de WEB-middelen voor ‘Volwasseneneducatie’. Hier is wat ons betreft sprake van een omgekeerd evenredig probleem, oftewel het één is onlosmakelijk verbonden met het ander. Daarnaast strookt het ook niet met ons credo ‘niemand aan de kant’! Graag een reactie op beide opmerkingen.

Visie aantrekkelijke binnenstad is een punt dat vraagt om een integrale benadering

Wij moeten aantrekkelijk blijven en ons blijven onderscheiden, zoals een provinciehoofdstad betaamt. Assen heeft de laatste jaren een geweldige inhaalslag gemaakt als het gaat om het aantrekken van bezoekers van buiten, maar ook bij het aanbieden van allerlei vormen van vermaak aan haar eigen inwoners. Faciliteiten als ‘gratis WiFi’ in de binnenstad’ en een bij activiteiten meedenkende en mee-organiserende binnenstadvereniging dragen ertoe bij dat Assen op de kaart gezet wordt. We zijn absoluut op de goede weg, maar moeten er wel terdege rekening mee houden dat we er nog lang niet zijn! Mensen binnenhalen is één, maar ze vasthouden is het uiteindelijke doel. Dit bereik je door onderscheidend te zijn. Laat de stad blijvend een podium voor allerlei kunstuitingen zijn. NB. Wij zijn blij dat het PLOP-idee om de stad te versieren met poëzie van ‘onze’ stadsdichters eindelijk zijn beslag heeft gekregen! Aan de eerder  genoemde wensen hangt een kostenplaatje. Dit impliceert dat wij er voor pleiten om de aflopende subsidieregeling voor het Programma Levendig Assen te verlengen. Een stad die gastvrijheid wil uitstralen dient te zorgen voor aantrekkelijke parkeervoorzieningen. Hierbij moeten we ons afvragen of het parkeerbeleid (de ‘melkkoe’ die inmiddels lijkt te zijn veranderd in een ‘wurgslang’) niet omgegooid moet worden. Gaan we toe naar kostenneutraal of accepteren we zelfs een klein verlies om grote drommen mensen naar de binnenstad te lokken. Gezamenlijk met ondernemers en andere belanghebbenden zullen er afspraken gemaakt moeten worden om tot een verdeelsleutel te komen, zodat de gemeente niet alleen voor de kosten opdraait.

De Nieuwe Kolk

Wat betreft ons cultuurpaleis houden wij de vinger stevig aan de pols. Het feit dat 2014 als een overgangsjaar wordt gezien is wat ons betreft een laatste handreiking en er zal de komende periode met dubbele inzet gewerkt moeten worden om verbetering te brengen in de huidige wankele financiële situatie. Waarbij 2016 het jaar van de waarheid zal worden en als ijkpunt zal dienen.
 
Het TT-festival
 
Een laatste punt van aandacht is de gang van zaken rond de organisatie van het TT- festival. Als ergens de wet van Murphy op losgelaten kan worden dan is het hier wel. Alles wat mis kon gaan is misgegaan. Veel te hoog gegrepen doelen, slechte/geen  communicatie met belangrijke ketenpartners, een organisatie die tot op heden haar zaken niet op orde heeft en ga zo maar door. Ons advies is dan ook om tot een algehele heroverweging te komen. Wat inhoudt; een minder grote broek aantrekken en doen waarin we tot op heden altijd goed geweest zijn en dat is een kleinschaliger opgezette week organiseren, met daarin de alom geroemde authentieke Asser TT sfeer!

 

 

Uitgesproken door fractievoorzitter Kees Boonzaaijer tijdens de raadsvergadering van 20 mei 2014.

Ook een  voor Assen?