Veemarkt zonder huizen

Dagblad van het Noorden 03 mei 2014 , pag. 16

Annique Oosting
Maaike Wind


ASSEN Het Veemarktterrein in Assen wordt niet half volgebouwd met woningen. Wel is de kans aanwezig dat bezoekers moeten betalen om er te parkeren.

Dit staat in het collegeprogramma dat PvdA, D66, ChristenUnie en Stadspartij Plop gistermiddag presenteerden.

Donderdag worden de nieuwe wethouders geïnstalleerd. Albert Smit (PvdA) en Maurice Hoogeveen (D66) blijven wethouder, nieuw zijn Harmke Vlieg (ChristenUnie) en Ruud Wiersema (Stadspartij Plop).

Of voor parkeren op het Veemarktterrein echt betaald moet worden, is nog niet bekend. Het nieuwe college gaat in overleg met onder meer lokale ondernemers. ,,Alles is bespreekbaar’’, zegt Vlieg. ,,We willen niet nu al van alles uitsluiten.’’ Smit wijst erop dat er ook compromissen denkbaar zijn. ,,Dat je bijvoorbeeld alleen voor langparkeren hoeft te betalen.’’

Er lag een plan om op ongeveer de helft van het Veemarktterrein woningen te bouwen. Dat is nu van de baan. Alleen aan de randen van het parkeerterrein mogen eventueel woningen komen. Nieuwbouw in Assen zal verder vooral plaatsvinden in Kloosterveen op grond die de gemeente al in bezit heeft.

Hoogeveen en Wiersema gaan samen aan de slag om de leegstand in de Asser binnenstad aan te pakken. ,,We willen een beetje leven in de brouwerij’’, zegt Hoogeveen. Ook dit gebeurt weer in overleg met de middenstanders. ,,Zonder de ondernemers zijn we nergens.’’

Opvallend is dat het woord TT helemaal niet voorkomt in het collegeakkoord. Dat betekent niet dat het geen groot onderwerp is, aldus Wiersema. ,,Het is spannend rond het TT-Festival.We moeten er op zeer korte termijn mee aan de slag.’’ De ChristenUnie wil al tijden minder geld aan het TT-feest besteden. Vlieg: ,,We moeten er nu eerst voor zorgen dat het festival dit jaar een succes wordt. Daarna kijken we wel verder.’’

Er komt voorlopig geen cameratoezicht in Assen, zo staat in het akkoord. Alleen tijdens evenementen wordt het publiek gefilmd. De deur staat nog wel op een kier. Actuele ontwikkelingen kunnen aanleiding zijn om hier op terug te komen.

Het bedrijventerrein Assen-Zuid wordt kleiner dan voorheen gepland. Alleen het deel ten westen van Graswijk wordt gebruikt en dan ook nog alleen wanneer er concrete vraag naar is.

Assen hangt mogelijk nog een flinke financiële strop boven het hoofd, aldus Smit. ,,Als de bezuinigingsplannen zo doorgaan zoals het er nu uitziet, dan betekent dat voor Assen een tekort van 1,2 miljoen euro per jaar. Structureel.’’ Eind mei verschijnt de nieuwe circulaire van het rijk,waaruit zal blijkenwat de bezuinigingen voor Assen precies betekenen.

Ook een  voor Assen?