plop-image17 plop-image13 plop-image20 plop-image18 plop-image8 plop-image12 plop-image19 plop-image16


‘Hoe sentiment de drijfveer binnen het college kan worden.’


Ik zou me als raadslid van toen aardig geschoffeerd voelen wanneer ik het huidige voorstel tot wijziging van het bestemmingsplan “Weiersstraat en omgeving” onder ogen kreeg wetende dat het in 2007 veel bloed, zweet en tranen heeft gebracht. Felle discussies waarbij de emoties hoog opliepen niet wetende dat het ook wel eens allemaal voor ‘niets’ kon zijn.
Ook de meerkosten van de verbreding van de zwaaikom zal niet te weinig zijn geweest. (Hier zou ik graag nog eens een opsomming van onder ogen willen krijgen)  
Hoewel het groot gemeenschapsgeld was zal menig raadslid het toch met me eens zijn dat het een knappe kapitaalsvernietiging  moge zijn indien de zwaaikom gedeeltelijk weer wordt gedempt. Niet met het zand uit de nog te graven Stationstunnel maar met een groot restaurantschip. Dag dag.. gemeenteraad van Assen die in 2007 zo hard streed voor een verbreding.

Maar hoe is dit dan toch allemaal tot stand gekomen? Uiteraard twee dappere ondernemers die met het idee aankwamen kloppen bij….
Ja, bij wie eigenlijk?  Met wie zijn de gesprekken gevoerd en  door wie zijn er de toezeggingen gedaan?!  
Uiteraard bestaan er natuurlijk de gezonde vermoedens.
Was het de varende wethouder Kuin, altijd te loyaal naar de inwoners van zijn Assen? Heeft hij, zoals alleen hij maar kan, van alles aangehoord en daarop van alles toegezegd?
Of was het de varende burgemeester Sicko Heldoorn? Wellicht ook gevoelig voor de twee ondernemende zeebonken maar ook voor wellicht een derde partij?
En is er dan nog die belanghebbende in het spel? Iemand die de ondernemers steunt met de middelen die hem tot zijn beschikking staan? Hierbij denkend aan invloed bij de bestuurders, geld, lef en visie? Het zou kunnen maar ook dat is maar een hersenspinsel van mij. Ik zie de Z (van Zorro?) al in de voorsteven gegroefd staan.

Maar wat is dan mijn belang in deze? Niets… maar ben gewoon een betrokken Assenaar, trots op mijn stad en geïnteresseerd in het lokale politieke spel.
Uit ervaring weet ik dat het spel vele spelers kent met ieder z’n eigen spelregels.

Wat mij in dit spel van nu stoort zijn de argumenten van de diverse (belanghebbende) spelers. Er wordt zo direct op de man/vrouw gespeeld.  Non-argumenten moeten  de emoties bij een ieder aanwakkeren.
Het historisch belang wordt op tafel gegooid alsof er bij het afblazen van het schip een Assen als een lege stad, zonder hart zou ontstaan. Op de man… op de emoties maar geheel onterecht.
Inderdaad hebben er schepen, boten de zwaaikom eerder aangedaan. Puur uit noodzaak maar wel zo functioneel en dus zo snel mogelijk weer uitvarend naar elders.

De waanzin om te gaan alsof het een varend sociale werkplaats zou kunnen worden is natuurlijk een kul argument. Ook hier wordt weer op de emotie gespeeld. Iemand, die op de arbeidsmarkt maar moeilijk een plek kan vinden aannemen is een nobel streven (en subsidiabel) maar mag door de ondernemers niet als argument gebruikt worden.

Nee… Assen is een prachtstad en verdient veel. Maar niets, maar dan ook echt niets, mag daar in de zwaaikom een vaste plek krijgen. Dat is schofferend naar de raad van Assen.

Ook zijn er natuurlijk andere belanghebbenden in het spel. Dat is wel gebleken door geplaatste artikelen op het AsserJournaal.
Belangen die maar om een paar dingen draaien. Ten eerste natuurlijk geld.
Als eerste natuurlijk de beide ondernemers. Ik heb respect voor beide als het gaat om hun ondernemerschap maar zij zullen nooit, en dat gebaseerd op hun horecaloopbaan, 25 jaar in de zwaaikom vertoeven. Hoeveel tweede of derde hypotheken het ook gaat kosten. Hoeveel leningen er ook moeten worden afgesloten.  Nooit!  Want wanneer het aan de wal weer leuker en aantrekkelijker wordt zullen ze afmonsteren en hun geluk elders beproeven. Eigenlijk heel logisch, want dat is ondernemerschap, maar dan mag er nooit een dergelijke termijn van zoveel jaren in een overeenkomst worden genoemd.
Dat dan een geldverstrekker en ook een persoon die nu voor de komende periode Hengelt naar een politieke loopbaan bij de PvdA en terugblikt een eerder gemaakte afspraak, zich gaan roeren is ranzig te noemen. Zeker als u weet om wie het gaat.  De laatste wil zelfs het storende podium aan de kop van de Vaart afbreken(?!!!)  Ik krijg hier in elk geval een hele vieze smaak van in de mond.
Had dan de kabouters bij het Zuidlaardermeer wat beter verzorgd maar laat Assen met rust.

En dan nog het heen en weer varen van het schip als er door een evenement de ruimte van de zwaaikom nodig blijkt (zegt al genoeg over hoe krap het dan toch is).
Het aantal keer dat het schip volgens een overeenkomst verplaats gaat worden is minimaal. Dit geeft voor de toekomst veel ellende, wat ik u brom!
Tevens voor die paar keer ook nog de nodige voorzieningen aan laten leggen is bizar. En waar dan helemaal…. Uit het plangebied van het pannenkoekenschip (?!)

Na wat leeswerk kom ik passages tegen in een door het college geschreven stuk die mij echt verbazen. Pure aannames gebaseerd op lucht… uh… water.
en de restaurantboot voegt zelfs iets toe aan de aantrekkingskracht van het centrum
Dit wordt gebruikt als een argument om toch maar ja te zeggen tegen het voorstel. Bent u al emotioneel geprikkeld? Blêh!

En dan dit….: De keus voor het mogelijk maken van een restaurantboot is ook ingegeven door de toegevoegde waarde die een dergelijke voorziening heeft voor de binnenstad van Assen.
Kul natuurlijk want wat heeft de binnenstad er straks voor extra baat bij?
Een pannenkoekschip zal geen Museum-effect op Assen hebben, zal geen 2000+ mensjaren werk genereren als een TT-Circuit.

Gelezen op Asserjournaal:
“we zullen veel lachende en plezier hebbende mensen gaan spotten aan de kop van de Vaart; opa's en oma's, vaders en moeders met (klein-)kroost op weg naar pannenkoeken..”  (tranentrekkend toch)

En dan nog liegen ook:  
“Veel Assenaren zijn positief over de komst van het restaurantschip. De nee-zeggers zijn danig in de minderheid (?! Wordt u al emotioneel?) , dus politieke partijen; 'let op uw saeck'
Mag ik een teiltje?

Beste mensen, ik gun Assen en beide ondernemers echt een pannenkoekenschip maar niet in De Kolk!
Er kan nu, zeker met de plannen die er liggen, een prachtplek gecreëerd worden in de Havenkade.
Straks een TOP-lokatie!
 
Maar goed… ik wil de belanghebbenden wel eens horen als ondergetekende met een tot viswagen verbouwde woonwagen aankomt om daarin een vishandel te beginnen. Uiteraard komt deze op een historische verantwoorde plek te staan en wel voor hun deur.
En dán wil ik hun wel eens horen …

Rob Staal
Trots inwoner van Assen

1 december 2013